Aukioloajat

Arkilauantaisin klo 12-15 (1.9-31.5)
Muina aikoina sopimuksen mukaan.
Varaukset sähköpostilla.
Pääsymaksut arkilauantaisin klo 12-15
Lapset alle 14v 1€, muut 2€.
Muina aikoina tilattuna lisäksi 8€ ryhmämaksu

Suomen Partiomuseo
Läntinen Pitkäkatu 13
20100 Turku

Uusi puh. 17.5.2017 alkaen: 0405-145004;
partiomuseo@partio.fi
Puheenj. Yrjö Nenonen 040 7494 270;
vierailutilaukset museonhoitaja teemu.helin@partio.fi
partiomail

Historia

Partiomuseo perustettiin 21.2.1962, jolloin museo eräässä Varsinais-Suomen partiopiirien (tyttö/poikapiirit) johtajien kokouksessa fil.tri Rafael Helangon ehdotuksesta päätettiin perustaa. Läsnä olivat partiojohtaja Rafael Helanko, Eeva Laurén, Angelique Troupp, Aarno Stauffer, Aku Leino ja Marja Margelin.

Ensimmäinen museotila kellarituvassa

Ensimmäinen museotila sijaitsi kuninkaan Vähä-Heikkilän latokartanon kellarituvassa. Museota hoiti Turun Pyhän Yrjänän Kilta, kiltamestarina ja museonhoitajana Ilmari Rinne. Pian museolle laadittiin uusi hallintomalli, jossa killan oheen tuli myös Fredrikagillet ja Turun Partiolaiset – Scouterna i Åbo ry. Museon hallituksen puheenjohtajaksi tuli Rafael Helanko ja museonhoitajana jatkoi Ilmari Rinne.

Kannatusyhdistys perustetaan

Toukokuussa 1979, perustettiin museolle kannatusyhdistys, Partiomuseoyhdistys – Scoutmuseiföreningen (ry 12/1980) ja puheenjohtajaksi valittiin Rafael Helanko, joka otti hoitaakseen myös museonhoitajan tehtävät 1980. Samana vuonna Turun kaupungilta saatiin uudeksi museotilaksi Katariinan (ent. Kaarinan)  Kirkkoaukion laidalla sijaitsevan Kuikkulan talon ns. väentupa, joka oli huomattavasti vanhaa museorakennusta tilavampi. Kuikkulaan muutettiin tammikuussa 1980. Partiomuseon tunnus on mukailtu Kuikkulan talon isännän puumerkistä (Jaakko Matinpoika, 1775).

1981 yhdistyksen syyskokouksessa valittiin yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi Eino ”Eikka” Leiniö. Museonhoitaja ”museon henki”, Rafael ”Raffu” Helanko kuoli äkillisesti 1986. Museonhoitajan tehtävät annettiin työjaostojen vetäjien muodostamalle hoitokunnalle, jonka puheenjohtajana toimi Eino Leiniö.

90-luvulla vaellus jatkui

Kuikkulan tilojen käydessä 1990-luvun alkupuolella yhä ahtaammiksi oli pakko aloittaa lisätilojen etsiminen museolle. Ratkaisu löytyi syksyllä 1995, jolloin vapautui Valtion kiinteistölaitoksen hallinnassa oleva entisen Barkerin kutomon johtajan koristeellinen asuinrakennus. Muutto Kuikkulasta uusiin avariin tiloihin toteutui 1995-1996 vuoden vaihteessa.

Vuoden 1995 syyskokouksessa yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Eino Leiniö ilmoitti halukkuutensa luopua puheenjohtajan tehtävästä. 1996 syyskokouksessa valittiin yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi Kalevi ”Kale” Kuusinen ja hallitus nimesi museonhoitajaksi Eero ”Cicero” Ahtikarin, joka ilmoitti luopuvansa tehtävästä 2002 alussa. Uudeksi museonhoitajaksi hallitus nimesi Yrjö ’Yrjänä’ Nenosen. 2002 syyskokouksessa Kalevi Kuusinen ei ollut enää käytettävissä puheenjohtajaa valittaessa ja kokous valitsi uudeksi puheenjohtajaksi vuoden 2003 alusta Yrjö Nenosen ja museonhoitajaksi Teemu Helinin. Seuraavana vuonna päätettiin jakaa lisää tehtäviä ja muodostettiin kolmen hengen museonhoitajisto, jossa yhdistyksen puheenjohtaja hoitaa kokousasiat, Teemu Helin kiinteän näyttelyn ja Seppo ”Sepe” Sundell tekniset asiat.
Virusmäentien kiinteistön vuokrasopimusjaksoa ei 2000-luvun alussa uusittu ja kinteistön omistussuhteet muuttuivat, jonka johdosta ryhdyttiin taas etsimään tilojen osalta uutta ratkaisua. Partiopiirin Läntisellä kadulla olevaa kiinteistön osaa alettiin saneeraamaan ja samassa yhteydessä museolle tarjottiin siitä uusia toimitiloja pitkäaikaisella vuokrasopimuksella. Todettiin, että keskittämällä voidaan luoda ns. ”Partiokeskus” saman katon alle ja niinpä museon kuin koko keskuksenkin avajaisia vietettiin 18.5.2005.

Aukioloajat

Arkilauantaisin klo 12-15 (1.9-31.5)
Muina aikoina sopimuksen mukaan.
Varaukset sähköpostilla.
Pääsymaksut arkilauantaisin klo 12-15
Lapset alle 14v 1€, muut 2€.
Muina aikoina tilattuna lisäksi 8€ ryhmämaksu

Suomen Partiomuseo